Menu 1: Puri Sawi (5-6 bulan)
- Ambil 1/2 cawan daun sawi, cuci bersih dan potong kecil.
- Kemudian rebus sehingga menjadi lembut.
- Setelah itu, ambil daun sawi yang telah lembut tadi dan cincang sehingga halus.
- Tambahkan sedikit air rebusn untuk mencapai kepekatan yang diingini. Sedia untuk dihidangkan.
Menu 2: Puri Epal (5-6 bulan)
- Ambil 1/4 epal merah, cuci dan buangkan kulitnya.Potong epal menjadi bentuk dadu kecil.
- Rebus bersama sedikit air dan biarkan mendidih sehingga buah menjadi lembut.
- Setelah itu, lecek epal tadi bersama sedikit air rebusan.
- Sedia untuk dihidangkan.
* Deria rasa bayi boleh dilatih. Oleh yang demikian, bayi haruslah diperkenalkan dengan rasa pahit dahulu sebelum rasa manis.
Info tambahan
Panduan membuat puri sayur-sayuran:
- Basuh sayur-sayuran sehingga bersih dan buangkan kulitnya jika ada. Cincang atau potong sayur tersebut kepada potongan yang kecil.
- Rebus sayur dengan air yang secukupnya (atau kukus) sehingga empuk atau lembut. Kemudian tapis isinya. Kisar atau cincang bersama sedikit air rebusan tadi. Hidangkan.
- Cadangan sayur-sayuran: Lobak merah (pilih lobak yang masih muda dan kecil untuk menghasilkan rasa yang lebih manis), keledek, brokoli, ubi kentang, dan bayam.
- Pilih buah yang cukup masak, kupas kulitnya dan cuci. Buangkan bijinya jika ada, dan potong buah tersebut kecil-kecil (dadu).
- Rebus bersama sedikit air sehingga menjadi lembut atau empuk.
- Kisar atau cincang bersama sedikit air rebusan tadi sebelum dihidangkan kepada bayi.
- Cadangan buah-buahan: prun, pir, epal (untuk buah yang keras seperti ini, pastikan anda merebus sehingga lembut)
Menu 3: Bubur 3 Rasa (6-9 bulan)
Bahan-bahan:
- 3 sudu besar ubi keledek (dipotong dadu)
- 1 biji kecil lobak merah (juga dipotong dadu)
- 4 kuntum bunga kobis
Cara-cara:
- Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam periuk dan rebus dengn air yang secukupnya.
- Masak sehingga empuk atau lembut.
- Tapis bahan-bahan yang sudah masak tadi untuk diasingkan dengan air rebusan.
- Kemudian, kisar bahan-bahan yang telah direbus tadi dengan sedikit air rebusan (jika tidak mahu mengisar, boleh juga melecek makanan tersebut).
- Sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahan:
- 1 biji telur ayam
- 2 sudu besar sayur campur (kobis bunga, putik jagung, brokoli / sawi)
- 1 sudu kecil minyak masak
Cara-cara:
- Potong sayur campur dan hiris nipis-nipis.
- Panaskan kuali dan masukkan minyak masak.
- Pecahkan telur di dalam bekas lain terlebih dahulu, kemudian masukkan sayur campur yang telah dipotong tadi.
- Tuangkan campuran tadi ke dalam kuali yang telah panas. Masak telur sehingga kekuning-kuningan. Kemudian, segera angkat dan masukkan ke dalam pinggan. Jangan biarkan telur terlalu garing kerana ia akan menghilangkan khasiat di dalamnya.
- Potong mengikut ukuran yang diingini (seboleh-bolehnya boleh dipegang oleh anak) dan dihidangkan.
Menu tambahan untuk bayi 9-12 bulan:
Stew ayam dan sayur
Bahan-bahan:
- 1/2 kotak mancis daging ayam (dibuang kulit dan lemak)
- 1 biji bawang merah (dimayang halus)
- 2 sudu makan lobak merah (bersaiz kecil)
- 1 sudu makan barli (dibasuh bersih)
- 2 sudu makan ubi kentang
- 1 sudu makan kacang pis
- 2 sudu kecil minyak masak
Cara-cara:
- Cincang danging ayam, disarankan untuk menggunakan daging ayam bahagian dada.
- Potong lobak merah dan ubi kentang kepada bentuk dadu yang kecil.
- Panaskan kuali dan masukkan minyak masak.
- Tumis bawang merah yang telah dimayang halus sehingga naik bau.
- Kemudian, masukkan pula daging ayam dan biarkan seketika sehingga sedikit garing
- Masukkan lobak merah, barli dan air. Biarkan mendidih dengan api yang kecil sehingga daging ayam betul-betul masak serta lobak merah menjadi lembut.
- Masukkan ubi kentang dan teruskan mereneh sehingga ubi kentang menjadi lembut.
- Masukkan pula kacang pis dan biarkan ia lembut.
- Sekiranya tekstur makanan masih kasar untuk bayi, lecek makanan tersebut sebelum dihidangkan kepada bayi.
SELAMAT MENCUBA YER MOMMIES2 SEMUA!
No comments:
Post a Comment